Dempende signaler

Hva er dempende signaler?

Det var førstegang da jeg leste boken «På talefot med hunden» av Turid Rugaas og en bok om dyrs følelser at hundeholdet mitt snudde fullstendig om. det åpnet seg en helt ny verden jeg ikke ante at eksisterte. Argumentet mitt i min hundetrening gikk alltid under: Jammen se hvordan hundene behandler hverandre, de er ikke akkurat snille i måten de leker og irettesetter hverandre på». Og derfor syntes jeg også det at å ta hunden i nakkeskinnet og i øre var en helt naturlig ting. Jeg fant jo fort ut ved å lese litt mer om hvordan hunder EGENTLIG kommuniserer, og bare ved å observere hundene med ett nytt syn, at dette overhode ikke stemte det jeg hadde praktisert og vært så fullstendig overbevist om at var riktig.

Hva er dempende signaler? Dempende signaler er enkelt og greit signaler som hunden sender ut for å i hovedsak unngå at konflikter oppstår. Hunden bruker signalene for å vise hvor vennlig den er, skape trygghet hos andre individer, for å vise at den er trygg og god og ikke vil noen andre noe vondt. Hunden kan også bruke dempende signaler for å dempe seg selv, for å dempe uro og stress og for å generelt roe ned omgivelsene rundt seg i form av høye lyder, bråe bevegelser og andre uroligheter.

De dempende signalene kommer lenge i forveien før hunden viser avstandsøkende signaler som bjeffing, knurring, glefsing og til slutt bitt dersom den ikke blir respektert. Signalene blir brukt som en slags prevensjon mot konflikter.

Hva skal man se etter? Det finnes mange signaler som hundene bruker bevisst, men som vi ikke er flinke nok til å oppfatte. I begynnelsen vil man også ha litt vanskeligheter med å se som hundene bruker ofte også og er tydelige, men ved å studere dette over tid, legger man kjappere og kjappere merke til det, og kan fortere og fortere imøtekomme hundens signaler så den ikke føler seg overkjørt.

Snu hodet til siden: Her møter Tellus på en elg for første gang. Her er han bare sunt skeptisk, beveger seg rolig, går rolig frem og tilbake, og tar hodet markert fra side til til side før han etter noen minutter turte å gå helt bort til elgen og snuse på den.

Slikke snuten/eller generelt rundt munnen/eller bare vise tungen og Gjesping. Kameraet er i begge tilfellene her ubehagelig.

Gå i bue. Når Luna ser en annen hund og komme rløpende mot meg, løp hun i en markert og stor bue før hun kom til meg.

Svart hund: Fryseposisjon, Hvit hund, snu seg vekk